A nyolcadik Harry Potter

Jön az újabb Harry Potter-könyv! J.K. Rowling a Twitteren bejelentette, hogy idén júliusban tovább követhetjük Harry kalandjait.

Harry PotterA könyv július 31-én jelenik meg, ami az írónő és Harry Potter születésnapja is.

A Harry Potter and the Cursed Child – ami magyarul valószínűleg Harry Potter és az elátkozott gyermek címmel fog megjelenni  – több újítással is meglepi a rajongókat. Az egyik, hogy nem regényről van szó! Az írónő ezúttal a drámai műnemet választotta, és hangsúlyozta, az olvasók most nem egy tőle megszokott regényt vehetnek a kezükbe, hanem a színházi előadás szövegkönyvét. A darabot július 30-án mutatják be Londonban, és éjfél után 1 perccel, azaz már 31-én lesz olvasható elektronikus és – a könyvesboltok nyitva tartásától függően – könyv formájában is.

A másik szokatlan dolog talán az, hogy Harry már nem egy fiú, hanem felnőtt férfi a történetben. Az írónő felhívta arra is a figyelmet, hogy nem a már ismert történet előzményeiről van szó.

A Harry Potter és a halál ereklyéinek epilógusában Voldemort legyőzése után 19 évvel jártunk, amikor Harry, Ginny, Ron és Hermione kikísérik a gyerekeiket a 9 és ¾-ik vágányhoz. Az új színpadi mű innen veszi fel a történet fonalát. Harry már nem roxforti diák, hanem egy családapa, aki a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozik. Eddig annyi tudható, hogy Harry most nem Voldemorttal, hanem a múlttal próbál megküzdeni, kisebbik fia, Albus pedig „családi örökségével” (valószínűleg apja árnyékával), és közben a gonosz sok olyan helyen is megjelenik, ahol nem is sejtenénk…

A történet két részből áll majd, de egy kötetben fog megjelenni. A jelenlegi borítóterven egy fészekben kucorgó kisfiú látható (aki az elátkozott gyermek, talán Albus Potter lehet). J.K. Rowling neve mellett a társszerzők, Jack Thorne és John Tiffany nevét is olvashatjuk, akik valószínűleg abban segítettek, hogy a történetből színpadi mű legyen.  A július 30-ai bemutató a Palace Theatre Londonban lesz. A művet a szerzők tesztelik a közönségen, és utána még változtatni fognak rajta, hogy minél jobban működjön a színpadon. Azután újra kiadják a szöveget a változtatásokkal.

Talán találóbb lett volna, ha a folytatás 2017-ben lát napvilágot. Harry Potter 1991-ben volt tizenegy éves, és ’98-ban győzte le Voldemortot. A 19 évvel később tehát jövőre lesz. Persze az is lehet, hogy mire megszületik a végleges változat, már 2017-et írunk.

Az írónő célja ezúttal egy színpadi mű írása volt, a könyv most másodlagos, de eddig úgy tűnik, az előjegyzések alapján így is 2016 legnagyobb bestsellere lesz.

webab

Vélemény, hozzászólás?