Mi a 22-es csapdája?

A 22-es csapdája kifejezés Joseph Heller 1961-ben megjelent A 22-es csapdája (Catch-22) című regénye révén vált híressé. A regény főszereplője Yossarian, aki amerikai katonaként a második világháborúban harcol. Pilóta. Azt hajtogatja, hogy meg akarják ölni. Ez igaz is, hiszen a németek próbálják lelőni a gépét, ahányszor csak felszáll. Egyetlen célja van a háborúban: túlélni. És úgy gondolja, ehhez az egyetlen út, ha hazamegy onnét, ahol lövöldöznek. Már teljesítette az előírt repülések számát, de ez a szám úgy tűnik, mindig emelkedik. Mindent megpróbál, hogy leszereljék.

Megtudja a Dokitól, hogy a 22-es (törvény, szabály stb.) szerint aki őrült, azt leszerelik. De saját magának kell kérnie. Viszont: aki őrült, az nem kéri, hogy szereljék le, mivel őrült, és csak egy őrült akar részt venni a háborúban. Aki kéri a leszerelését, az normális, ezért nem szerelhető le.

a 22-es csapdájaA 22-es csapdája tehát azt jelenti, hogy valami csak olyan feltétel mellett teljesülhet, ami egyben ki is zárja azt, hogy teljesüljön.

Például: mindig hazudok – de, ha így van, az is hazugság, hogy hazudok, azaz, akkor igazat mondok, akkor viszont igaz az, hogy mindig hazudok, de úgy az is hazugság, hogy hazudok… Farkába harapó kígyó. Vagy hasonló: csak az a kezdő orvos műthet, akinek van gyakorlata benne, de gyakorlatot, csak úgy szerezhet, ha műthet.

A 22-es csapdájára azt is szokták mondani, hogy ördögi kör. A 22-es tulajdonképpen bolondot csinál abból, aki alkalmazni szeretné, meg az a lényege, hogy megoldást kínál egy adott problémára, aminek (éppen a meghatározott szabályok miatt) nem lehet megoldása.

ludimagister

Vélemény, hozzászólás?